WBSO voor ZZPer’of eenmanszaken.

Hoe kan een WBSO voor ZZP'er of eenmanszaak worden aangevraagd?

Als ZZP'er of eenmanszaak kun je ook gebruikmaken van de WBSO-subsidieregeling om je speur- en ontwikkelingswerk (S&O) te ondersteunen.
Het aanvragen van de WBSO-subsidie voor ZZP'ers of eenmanszaken verloopt grotendeels op dezelfde manier als voor grotere bedrijven. Hier zijn de stappen om een WBSO-subsidie als ZZP'er of eenmanszaak aan te vragen:

 

1. Controleer of je aan de voorwaarden voldoet:

Zorg ervoor dat je als ZZP'er of eenmanszaak aan de vereisten van de WBSO-subsidie voldoet. Deze omvatten onder andere het verrichten van speur- en ontwikkelingswerk dat technisch nieuw is voor jouw bedrijf en er moet ook onzekerheid bestaan of het beoogde kan worden gerealiseerd.

2. Projectvoorbereiding:

Bereid je projectplan voor dat je wilt uitvoeren met behulp van de WBSO-subsidie. Beschrijf duidelijk wat het technisch vernieuwende karakter van het project is, welke technische uitdagingen je gaat aanpakken en welke innovatieve oplossingen je verwacht te ontwikkelen als ZZP'er of eenmanszaak.

3. Online Aanvraag Indienen: Zelf doen of laat een intermediair je helpen

Ga naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waar je de WBSO-subsidie kunt aanvragen als ZZP’er of eenmanszaak. Hier dien je je aanvraag online in. Je moet specifieke vragen beantwoorden over je bedrijf, het project en de verwachte technische resultaten. Demiro kan je ook helpen met de aanvraag en het indienen ervan op het portaal van RVO. Demiro en je onderneming dienen dan wel een e-herkenning ketenmachtiging te bezitten.

4. Onderbouwing van Uren en Kosten:

In je aanvraag moet je een schatting geven van het aantal uren dat je als ZZP'er of eenmanszaak aan het speur- en ontwikkelingswerk gaat besteden. Voor een eenmanszaak ligt de hoogte van de subsidie - een aanvullende aftrekpost - al vast. Voorwaarden is dat je (minimaal) 500uur besteed aan je project in jaar dat je het aanvraagt. Het mogen meer projecten zijn als het totaal aantal uren maar minimaal 500 uur bedraagt. Meer uren maken hoeft ook niet want de subsidie is niet afhankelijk -bij eenmanszaken- van het aantal uren. Als je de 500 uur niet haalt, heb je geen recht op de extra aftrek.

5. Indienen van de Aanvraag:

Zorg ervoor dat je de aanvraag WBSO voor ZZP’er of eenmanszaak op tijd indient, uiterlijk 31 december voor het volgende kalenderjaar waarvoor je de subsidie wilt ontvangen. Het is belangrijk om alle benodigde informatie en documentatie correct en volledig in te dienen.

6. Beoordeling en Beslissing:

De RVO beoordeelt je aanvraag op basis van de ingediende informatie en bepaalt of je in aanmerking komt voor de WBSO-subsidie als ZZP’er of eenmanszaak. Na een positieve beoordeling ontvang je een beschikking met daarin het bedrag dat je aan subsidie ontvangt. Een starter ontvangt een hoger bedrag dan een eenmanszaak die al ouder is dan 5 jaar of al 3 jaar een WBSO toekenning heeft genoten.

7. Urenregistratie en Verantwoording:

Als ZZP'er of eenmanszaak dien je een nauwkeurige urenregistratie bij te houden van het speur- en ontwikkelingswerk dat je verricht. Bij de verantwoording van de subsidie achteraf moet je deze uren kunnen aantonen.


 

WBSO voor ZZPer’of eenmanszaken aanvragen

Als ZZP'er of eenmanszaak kun je dus net als grotere bedrijven profiteren van de WBSO-subsidie om je innovatieve projecten te ondersteunen en je speur- en ontwikkelingswerk te bevorderen. Het is echter belangrijk om de aanvraag zorgvuldig voor te bereiden en alle benodigde informatie correct in te dienen om de kans op goedkeuring te vergroten. Ik kan je hiermee van dienst zijn.